nakrycie stołu

Choć niektórzy z nas urządzanie przyjęć mają we krwi, inni niezbyt dobrze czują się w tym temacie. Nikt nie uczy się w szkole, jak powinny wyglądać idealne aranżacje jadalni, gotowe na przyjęcie swoich gości. Choć każdy ma inny gust, o którym nie powinno się dyskutować i każdy chce nakryć stół według własnych preferencji, istnieje kilka ogólnie przyjętych norm i zasad, którymi zawsze możemy się posiłkować. Jakie jest poprawne ułożenie sztućców? O czym bezwzględnie musimy pamiętać, nakrywając stół na przyjęcie? Czym różni się formalne nakrycie stołu od nieformalnego? Sprawdź!

Jak prawidłowo nakryć do stołu?

W dzisiejszym szybkim i zajętym świecie, umiejętność prawidłowego nakrycia stołu stała się czymś w rodzaju imprezowej sztuczki. Zwłaszcza, jeśli w grę wchodzą te trudne aranżacje. Mała kuchnia wymaga wykorzystania niecodziennych rozwiązań! Jeśli organizujesz nieformalną kolację lub wielkie przyjęcie urodzinowe, a jako dziecko nie nauczyłeś się nakrywać do stołu, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad. Oto szczegółowe instrukcje, jak prawidłowo nakryć stół w trzech różnych sytuacjach, od zwykłych rodzinnych obiadów po formalną świąteczną ucztę!

Nakrycie stołu na co dzień

Jeśli przygotowujesz zwykłą, wtorkową kolację lub weekendowe śniadanie, powinieneś wiedzieć, jak prawidłowo nakryć stół w takich sytuacjach. Na niezobowiązujące okazje wystarczy podstawowe nakrycie stołu: podkładka, sztućce (widelec, nóż, łyżka), talerz obiadowy, szklanka do wody i serwetka.

Instrukcja

  1. Połóż podkładkę na stole.
  2. Umieść talerz pośrodku podkładki.
  3. Połóż serwetkę po lewej stronie talerza.
  4. Umieść widelec na serwetce.
  5. Po prawej stronie talerza umieść nóż, ostrzem skierowanym w stronę talerza. Połóż łyżkę po prawej stronie noża.
  6. Szklankę do wody należy ustawić nieco powyżej talerza, mniej więcej w miejscu godziny 13:00 na tarczy zegara. 

Wskazówki

Jeśli wolisz, możesz położyć serwetkę na talerzu, zamiast obok niego. Chociaż niektórzy uważają, że może to stworzyć zbyt formalne wrażenie.

Nieformalne nakrycie stołu

Wiedza o tym, jak nakryć stół w sposób nieformalny przyda się choćby na spotkanie z przyjaciółmi. Zasadniczo, nakrycie stołu na co dzień i na nieformalną kolację niewiele się między sobą różni, ale w nieformalnym nakryciu stołu dodaje się miskę zupy i talerz obiadowy. Należy także podawać tylko szklane naczynia i eleganckie sztućce. 

Instrukcja

  1. Połóż podkładkę na stole.
  2. Umieść talerz na środku podkładki.
  3. Połóż talerz sałatkowy na talerzu obiadowym.
  4. Jeśli zaczynasz od podania zupy, umieść miskę zupy na talerzu sałatkowym.
  5. Połóż serwetkę po lewej stronie talerzy.
  6. Na serwetce połóż widelec.
  7. Po prawej stronie talerza umieść nóż, a następnie łyżkę.
  8. Bezpośrednio nad nożem umieść szklankę do wody.
  9. Po prawej stronie i nieco nad szklanką do wody, postaw kieliszek do wina lub kieliszek na inny napój.

Wskazówki

Jeśli posiadasz osobne solniczki i pieprzniczki dla każdego gościa, umieść je na górze podkładki. Jeśli natomiast każdy gość będzie korzystał z jednego kompletu, postaw go w pobliżu środka stołu.

Formalne nakrycie stołu 

Jeśli organizujesz elegancką kolację, dobrze dowiedzieć się, jak nakryć stół na trzydaniowy posiłek. Największą różnicą między nakryciem zwykłego stołu, a stołu formalnego, jest użycie tzw. charger plates. W języku polskim nie mamy dosłownego tłumaczenia na tę frazę, ale charger plates to swego rodzaju imitacje talerzy. Zastępują podkładki, są bogato zdobione, ale nie je się na nich posiłków. Często są wykonane z plastiku lub innych tworzyw sztucznych i służą jedynie do ozdoby.

Instrukcja

  1. Połóż wyprasowany obrus na stole.
  2. Ustaw charger plates przy każdym siedzeniu.
  3. Na środku charger plate umieść talerz do zupy lub sałatki – w zależności od tego, co podajesz na pierwsze danie.
  4. Połóż serwetkę po lewej stronie nakrycia.
  5. Na serwetce umieść widelec do sałatek od zewnątrz, a widelec do obiadu w środku.
  6. Po prawej stronie nakrycia, od wewnętrznej strony połóż nóż, a następnie łyżkę do zupy. Uwaga: Wszystkie pionowo ustawione sztućce powinny być rozmieszczone w równych odstępach od siebie.
  7. Bezpośrednio nad nakryciem umieść małą łyżeczkę, trzonkiem skierowaną w prawą stronę. 
  8. Nad nożem umieść natomiast szklankę do wody. Po jej prawej stronie połóż kieliszek do białego wina. Kieliszek do czerwonego wina powinien znajdować się po prawej stronie i nieco powyżej kieliszka do wina białego.
  9. Jeśli używasz winietek z imionami gości, umieść je nad małą łyżeczką.

Wskazówki

Po zjedzeniu zupy i opróżnieniu misek, kolejny talerz zajmie miejsce miski z zupą. Charger plates zawsze leżą na swoim miejscu, dzięki czemu nigdy nie stoi ono puste.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here