Do urządzenia kuchni warto podejść perspektywicznie. Pomieszczenie, które teraz aranżujesz ma Ci służyć przez wiele lat – w przeciwieństwie do salonu czy sypialni, robienie tu okresowego przemeblowania nie jest możliwe. Na czym więc skupić się podczas wybierania mebli i planowania ich rozmieszczenia? Architekci są zgodni – ergonomia uwzględniająca podział na strefy i mądre wykorzystanie każdego metra kwadratowego zapewnią Ci długoletni komfort.
Układ kuchni
Od niego wszystko się zaczyna. Meble kuchenne najczęściej ustawiane są w jednej linii lub w dwóch równoległych do siebie. Taki typ aranżacji najczęściej spotykany jest w mieszkaniach w blokach, gdzie metraż pomieszczenia jest mały, a układ problematyczny. Jeżeli masz do dyspozycji większą przestrzeń możesz pokusić się o zabudowę kuchni w kształcie litery U lub L. Ważne, w każdym przypadku jest rozmieszczenie poszczególnych elementów w taki sposób, aby tworzyły strefy: przechowywania produktów spożywczych, naczyń i małego AGD, mycia i sprzątania, przygotowywania posiłków, gotowania i pieczenia.
Otwarta czy zamknięta?
Układ kuchni wiąże się bezpośrednio z tym, czy będzie ona otwarta na salon czy zamknięta. Masz dylemat? Możesz zdecydować się na wizualne oddzielenie każdego z pomieszczeń, ustawiając między nimi wyspę z blatem roboczym, stół z krzesłami lub wysoki blat z hokerami. Popularnym zabiegiem jest umieszczanie narożnika lub kanapy między miejscem przygotowywania i serwowania dań, a strefą relaksu.
Decydując się na otwarcie kuchni, musisz mieć na uwadze, że w dłuższej perspektywie męczący może być widok brudnych naczyń w zlewie czy zapachów z gotowania ryby lub kapusty. Alternatywą pozostają przesuwane drzwi lub ścianki harmonijkowe.
Kolor i rodzaj frontów
Meble kuchenne mają być praktyczne, ale też piękne. Nic tak nie cieszy jak gotowanie i jedzenie w estetycznym otoczeniu, dlatego dobrze przemyśl wybór kolorów i rodzajów frontów oraz blatów. Biel optycznie powiększa przestrzeń, dlatego sprawdzi się w mniejszych kuchniach. Ciemne zabudowy z kolei łatwiej utrzymać w czystości i nie żółkną pod wpływem tłuszczu czy wysokich temperatur.
Ważny jest materiał, z jakiego powstają meble. Główny podział obejmuje produkty drewniane – masywne i ponadczasowe oraz te, z tworzywa sztucznego. Fronty z laminatów, płyt wiórowych, akrylu lub MDF są tańsze, lżejsze i prezentują się równie efektownie. Wśród nietypowych, designerskich rozwiązań są fronty ze szkła, betonu lub kamienia, do których można dobrać podobne blaty.